Despre formarea rasei Charolais
Sumar
Acest articol prezintă dezvoltarea rasei Charolais din anul 878 până în zilele noastre. Articolul furnizează cunoştinţe valoroase privitoare la înregistrarea rasei, începând din 1864, împreună cu şeptelul rasei.
Evoluţia răspândirii rasei începând cu 1950 va fi demonstrată folosind fotografii. Studiul analizează diferitele tipuri apărute în cadrul rasei Charolais (de prăsilă, de carne, intermediar, uşor fătător, ranch) şi motivele formării acestora, cu amendamentele specifice pentru fiecare.
Informații importante sunt introducerea practicii de selecție ușoară și evoluția atitudinii agriculturii franceze în ultimii zece ani. Studiul oferă, printre altele, date privind performanța tipurilor maghiare: greutatea la naștere, greutatea alegerii, datele de evaluare externă (lățimea, lungimea, câștigul muscular).
Introducere
Trebuie să acceptăm ca o axiomă pe care toți crescătorii urmăresc să-i asigure cele mai mari câștiguri posibile din propria lor creștere. Trebuie să presupunem că un agricultor care își cunoaște propriile circumstanțe încearcă să facă cea mai economică decizie cu cele mai bune rezultate. Dacă vedem o soluție pe care nu o putem înțelege cu adevărat într-o primă abordare, merită să luăm în considerare circumstanțele.
Un alt principiu este că rasele vii se schimbă în spațiu și timp, pentru a răspunde mai bine provocărilor constante de mediu și economice. Dacă o rasă precum şi crescătorii lor nu reușesc să se reînnoiască, rasa se va pierde în câțiva ani, sau câteva decenii. Rata de utilizare scade, poate există doar ca rezervă genetică, așteptând o nouă înflorire a acestei rase. Formarea rasei Charolais și a tipurilor sale este un bun exemplu al acestui proces de reînnoire constantă.
Apariția bovinelor de carne Charolais de origine franceză, este un exemplu de clasă mondială
După ce, în 878 documente din Beaumont, în statuia sa de la Bourgogne, au menționat deja "vaca albă", dar unii au considerat Charolais drept o variantă adusă de invazia romană. Nu există nici o îndoială că începând din secolul al XVI-lea, vita albă apare de asemeneape picturi.
Dezvoltarea modernă a bovinelor trebuie să fie legată de burghezie (din 1640). În această epocă, populația rurală a început să migreze în orașe și a apărut nevoia hrănirii populaţiei. Bovinele nu mai era un instrument de lucru pentru fermă, ci o sursă potențială de hrană și pentru populația urbană. Accelerarea reală a acestui proces sa produs după 100 de ani. Este un punct de cotitură în 1769 - când James Watt a inventat motorul modern cu aburi, care a accelerat procesul de industrializare (Garnier, 2007).
Comercianții purtau carnea de vită, adesea la o distanța de 500 km. Achizitorul și comerciantul cu astfel de depozite a fost familia franceză Mathieu, care și-a înregistrat numele în istoria rasei Charolais. În 1747, Emile Mathieu a început tranzacționarea în Oyé, la 20 km sud de Charolles. La cinci kilometri de satul Saint Christophe en Brionnais funcţionează din 1488 un târg de vite. Fiul său, Claude Mathieu, sa mutat la Anlezy în 1773 și a reluat ocupația tatălui său. În timpul activităţii sale, (de achiziţie) și în călătoria sa la Paris, el a denumit vaca albă "Charolais" pentru vânzarea pt. munci, iar de atunci populația a folosit această denumire pt. rasă.
În cartea despre bovine a lui Garnier (din 2007), el a descris că, în 1710, greutatea medie a vacii în Regatul Unit era de numai 170 de kilograme, care a crescut la 370 kg în 1795 și vârsta de sacrificare a scăzut de la 6 ani la 3 ani! Schimbarea a fost atribuită și faptului că existau companii de fermieri care își puteau arăta realizările, vorbeau despre metodele lor, care au contribuit foarte mult la dezvoltarea și distribuirea metodelor avansate. În primul rând, în 1723, sa înființat Societatea Agricolă scoțiană, iar în 1803 au funcționat 33 de companii.
Fundamentele reproducerii moderne de rasă pură sunt stabilite de Robert Bakewell (1725-1790) în creșterea cărnii de vită Longhorn și a rasei de oi Leicester începută în anii 1740. Ar fi putut avea un efect serios asupra metodelor de reproducere, deoarece avea mulți discipoli, cum ar fi Charles Collings Durham, care este un crescător de rasă de rasă scurtă.
Înființarea de societăți agricole din 1723 a pus bazele versiunii moderne a evaluării fenotipice și a creării unei evaluări a spectacolului. În 1797, a fost înființată prima expoziție agricolă modernă, Bath și West, urmată de Royal Smithfield Show - Londra în 1799, care este încă un eveniment regulat în decembrie (Snaith și Benson, 2012).
Vita shorthorn a fost prima rasă înregistrată oficial din lume, în 1822. Acesta a fost genul în care creșterea trupului femelelor a fost în măsură să depășească în mod semnificativ greutatea corporală de 800 kg. În același timp, totuși, acest lucru este valabil numai în cazul unei supraîngrăşări extreme a animalelor osoase subțiri. (Figura 1) Shorthorn (durham) în jurul anului 1840. Conform desenului, pentru rasa Charolais a fost posibil să se obțină 9 puncte din evaluarea americană de 9 puncte (Whitman, 1975). Reprezentanții autorităților franceze au observat că mărimea obţinută de crescătorii britanici a înregistrat un avantaj net deoarece în anul 1840 (Denis și Avon, 2010) a fost lansat un program de acțiune pentru modernizarea raselor. Conform denumirii judeţului, unde rasa shorthorn a fost dezvoltată, rasa a fost numită durham. Cincisprezece staţii naționale au fost înfiinţate, unde rasa durham a fost crescută ca şi tauri de rasă pură. Taurii au fost folosiți ca tauri de reproducție nu numai pentru încrucişarea rasei Charolais, ci și pentru multe alte rase franceze (de exemplu, Normande, Rouge de Pres etc.), în principal în Normandia, Bretaigne, Maine și Nevers. Această acțiune a fost extinsă și asupra altor britanici și, a produselor lactate olandeze și a raselor maronii elvețiene, care au fost de asemenea folosite pentru a reproduce rasa aubrac, controlat de Asociația maghiară Charolais Breeders.
În 1844, la Poussy, lângă Paris, a fost primul concurs de creștere a bovinelor (site francez), unde sângele durham a apărut adesea în fundal. (Imaginea 2 Charolais bull, 1856)
Numărul total al bovinelor Charolais în 1860 a fost de aproximativ 315 000 în Franța.
Înregistrarea rasei Charolais
În 1864, Charolais a fost încrucişat cu rasa Durham în Nevers, de contele Charles de Bouillé, al cărui tată a fondat Charolais în Villars în 1826 (Meiller și Vannier, 1994; Denis și Avon, 2010). Rasa a fost denumită după numele județului ca vită de Nievre.
Atenţia către rasa durham a început să scadă în jurul anului 1860 și în jurul anului 1880 încrucişarea a încetat. Au existat mai multe motive pentru aceasta: a.) Nevoile nutritive crescute pentru animale; b) calitatea rasei nu mai putea fi îmbunătățită; capacitatea raselor încrucișate a devenit în mod clar slăbită; c) capacitatea de producție şi a lactaţiei vacilor a scăzut ca urmare a încrucişării; d) carnea a devenit prea bogată în seu în comparație cu cerințele consumatorilor francezi locali, care a devenit din ce în ce mai
puțin îndeplinită; e) culoarea carcasei exterioare a populației locale s-a schimbat, care, de asemenea, a provocat reţinere faţă de rasă. În ciuda elanului folosirii rasei durham, refuzul de a folosi durham a fost la fel de masiv ca și admiraţia cu câțiva zeci de ani înainte. Această rasă engleză a lăsat un semn important pe acele rase care mai târziu au fost numite maine-anjou, armoriaine și bleue du nord, precum și pe anumite populații precum normande și charolais. Este important de subliniat faptul că această rasă a oferit crescătorilor francezi aroma "bună" de carne de vită dar, în același timp, a oferit posibilitatea de a-și perfecționa propria specie - prin selectarea raselor native (Denis și Avon, 2010).
Recunoaşterea sa națională a fost câștigată de rezultatele obținute la Expoziția MG Paris 1878 din 1878, iar răspândirea naţională a început să crească semnificativ în țară.
Crescătorii Charolais care nu au acceptat durham ca mijloc de îmbunătățire a rasei au înregistrați rasa în 1887 în Charolles, (Saône-et-Loire). Şeptelul de vaci din rasa Charolais a ajuns la 400 000 în 1900.
Charolais a devenit rasă mondială din anul 1950
În 1906, doi crescători de animale, Frédéric Bardin și Alphonse Colas, ambii din regiunea Nièvre, crescători de charolais din Milan - au atras un interes internațional deosebit pentru animalele expuse (Meiller și Vannier, 1994).
În 1910, la Expoziția Mondială din Buenos Aires, Asociația franceză Charolais Breeders 'a semnat un contract pentru a exporta cele mai frumoase exemplare din rasă.
După începerea negocierilor privind fuziunea din 1919, cele două genealogii Charolais au fost unite în Nevers în 1920.
După primul După primul Război Mondial, fostul soldat (General Marquis L Guiche) a şi-a îndreptat atenţia spre rasă si sub conducerea sa, în 1921 a fost înființat Grupul de interese de export pentru exportatori Charolais, împreună cu prietenul lui, mexicanul Jean Pugibet, fiul unui plantator mexican de tutun.
În 1922, 45 de bovine charolais au fost aduse în Brazilia și Uruguay. Apoi, în Algeria, Argentina, Chile, Columbia, Madagascar, Maroc, Spania și Mexic. În perioada 1923-24, datorită crizei economice mondiale exporturile s-au diminuat aproape complet perioadă care a durat până în 1934.
Treizeci și șapte de charolais au sosit în Mexic în 1930-31-37. Din punct de vedere al răspândirii rasei, Mexicul a avut o importanță deosebită, întrucât de aici au fost cucerite Statele Unite între 1936 și 1953 respectiv în 20 de cazuri a avut loc export de tauri de reproducție pentru producția de produse finite. În 1953, a început de reproducție a rasei a fost începută în Statele Unite și în 1955 a fost mutată în Canada (Henwood și Carruthers, 1986). Francezii sunt foarte mândri de acest lucru - și, probabil, de drept - că aproximativ 120 de ani după ce o rasă engleză a trebuit să fie folosită pentru înnobilarea rasei charolais (prin spermă), în 1959 rasa charolais a fost importată în Marea Britanie În 1962, sa început înregistrarea rasei (Snaith și Benson, 2012).
Văzând acest proces, Emil Maurice, din 1955 până în 1964, a fost președintele Cartei franceze Charolais în 1964 pentru a înființa Federația Internațională a Asociațiilor Éleveurs de la Race Bovine Charolaise (1964) FIAERBC), al cărui nume actual a fost Charolais International din 1999 (site-ul francez HBC, 2014). Pentru a reduce riscurile pentru sănătatea animalelor, crescătorii de animale australieni au trebuit să aplice cu strictețe regulile de import. Prin Noua Zeelandă, Charolais a sosit în 1969, mai întâi sub formă de material de reproducere, primii viței născându-se în 1970 (Vickers, 2007).
În Ungaria charolais a fost introdus în 1971 în scopuri agricole. Ferma de stat Szikszó din Iugoslavia, Slovenia de astăzi, a importat 67 de juninci virgine. Astăzi, şeptelul animalelor de sex feminin depășește 14.000.
În orașul Nevers, până în 2012 a funcţionat Centrul Herold Book Charolais (HBC) care acum se află în centrul orașului Magny-Cours, sediul "Agropole du Marault". În prezent, numărul de vaci Charolais din Franța este de 1,8 milioane și aproximativ cinci milioane în întreaga lume.
De ce a devenit rasă mondială?
Cu puțină exagerare, rasa a ajuns în toate părțile lumii, fiind testată în circumstanțe foarte diverse. Acest lucru sa datorat faptului că acolo unde a fost adoptată, rasa a prezentat performanțe excelente în multe dintre proprietăți. Proprietăţi favorabile:
-
Păscător excelent,
-
Uşor de manevrat, temperament calm,
-
Îşi menţine bine condiţia şi se adaptează uşor şi la condiţii extreme,
-
Utilizator excelent al furajului,
-
Are fertilitate mare, pe care o asigură timp mai îndelungat de cât rasele concurente,
-
Se încrucişează foarte bine cu celelalte rase (efect de heteroză, apare superdominanța), produsul final fiind de neegalat!
-
În final, are producţie bună de seu şi este foarte agreat de crescători,
-
Calitatea excelentă a cărnii (carne marmorată, delicioasă, moale) bucătariide peste tot o agreează necondiţionat.
Pe baza caracteristicilor de mai sus, charolais este cel mai bun taur pt. încucişarea finală, și, prin urmare, crescătorii încearcă să-l folosească în cele mai diverse condiții de mediu!
Formarea variantelor
Rasa a trecut prin schimbări continue în timp şi spaţiu. Dacă ne gândim la faptul că în sec. al XVIII-lea. la început, numai 170 kg a fost greutatea medie a vacilor, iar acesta este XX. c. centrat în mijloc, ilustrează dezvoltarea enormă. Greutatea vacii franceze Charolais sa schimbat până la 850 la 900 kilograme în 250 de ani, iar vârsta de sacrificare a scăzut de la 6 ani, la un an și jumătate (Snaith și Benson, 2012)! (3. -4. Crescători francezi de Charolais expun taur și vaca) Proprietățile sale benefice au devenit evidente, peste tot în lume. În acea epocă, variantele de charolais franceze aparţineau de variantele corpolente. Cursul procesului de fătare este, prin urmare puţin mai dificil deoarece, datorită mușchilor puternici şi oaselor mai groase ale vițeilor, cezariană a devenit frecventă și în timpul reproducerii rasei pure. Datorită siluetei și a greutății finale mari, vaca se va maturiza mai târziu decât rasele mici de rase materne (Cundiff et al., 1985). Atunci când a devenit un tip mondial, charolais s-a întâlnit cu cele mai variate condiții de teren și climatice altele de cât cele predominante în Franța. În unele regiuni, mediul economic prezintă diferențe semnificative. În timp ce, de exemplu, carnea cea mai estimată în Franța este ce de la vaca fătată de două până la trei ori, carnea animalelor adulte din SUA este lipsită de valoare, deoarece nu se caută. Doar carnea de mânzat poate fi vândută la un preț bun, deci nu există nici un interes în creșterea vacilor până la greutate mare. Pe unele piețe, de ex. pe piața turcească, numai masculii au un preț ridicat, în timp ce piața japoneză cere mai grăsime sub piele. Cu toate acestea, urmărirea unei alimentații sănătoase reduce cererea de conţinut de seu - carnea marmorată fiind mult mai căutată. Marketingul eficient poate aduce anumite rase într-o poziție semnificativ mai bună. Progresul în selecție poate satisface nevoile procesorilor deja existenţi, dar şi al consumatorilor. De exemplu, sporul în greutate sporit, care oferă o producție mai eficientă de carne - mai ieftin. Există unele circumstanțe care influențează mediul pe care animalul trebuie să le suporte. Toate celelalte aspecte pot fi luate în considerare numai după aceea. De exemplu, pășunile de calitate slabă americane, australiene pot avea o dimensiune uriașă și necesitatea străbaterii unei distanțe lungi pentru a ajunge la apa potabilă. Schimbările climatice pot fi de asemenea, necesare în aceeași zonă pentru tipul care se potrivește și mai mult cu opțiunile schimbătoare (de exemplu seceta în zonă). Scopul este de a reproduce cât mai eficient o variantă potrivită pt. mediul dat, menținând în același timp proprietățile benefice, ameliorând proprietățile mai puțin avantajoase!
În același timp cu răspândirea ca şi rasă mondială, ca rezultat al factorilor menționați mai sus, începând cu anii '50 a început dezvoltarea celor mai potrivite tipuri de rase de diferite variante din întreaga lume. De aproape 60 de ani, varianta ranch este în curs de dezvoltare, dar variantele sale (cum ar fi Charolaisul fără coarne din Suedia, care este de 25 de ani) sunt mult mai tinere!
Cauzele fiziologice ale necesității variantelor
Este valabil pentru toate rasele și tipurile să utilizeze substanțele nutritive disponibile în aceeași ordine. Ordinea de utilizare a conținutului de nutrienți al furajului (Short et al., 1990) este prezentată în Figura 1. Atunci când furajarea îndeplinește cerințele celui mai important obiectiv, restul servește scopului următor. Când organismul își îndeplinește toate necesităţile, restul formează seul. La un nivel mai redus de aprovizionare cu substanțe nutritive, exemplarele mai musculoase încep să producă
lapte numai după un nivel mult mai ridicat de asimilare de energie și apoi consacră energia absorbită pentru creșterea fetală, fertilizare și condiţie fizică, deoarece energia o folosesc mai întâi pt. "restaurarea" mușchilor structurali. În cazul animalelor grele, musculoase, condițiile mai vitrege prelungesc perioada dintre cele două fătări, se mărește proporția de vaci sterile, se reduce producția de lapte și în consecință şi greutatea de separare a viţelului.
Într-un mediu de producție mai slab, exemplarele mai puţin musculoase sunt capabile să-și mențină mai bine condiţia fizică a corpului (Encinias și Lardy, 2000), şi să ajungă la gestaţie anual şi să crească viţei bine dezvoltaţi. Recunoscând aceste conjuncturi, putem interpreta într-adevăr formarea variantelor și validitatea lor în practică.
Selecţia în vederea fătării uşoare
De la sfârșitul anilor 1950 și mai târziu în Australia, Statele Unite și Canada s-au confruntat cu problemele unor terenuri de pășuni mari, cirezi mari şi tehnologie extensivă de creștere. Această tehnologie reclamă o cantitate mică de muncă vie și nu necesită intervenții veterinare regulate. Modelul francez a început să fie transformat în funcție de nevoile locale. Scopul este creşterea pe pășuni de calitate inferioară, în cirezi mari, cu o cantitate mică de muncă vie, pentru a spori eficienţa și satisfacerea cererii consumatorilor (carne de bună calitate). În acest scop au fost adoptate variantele cu greutate de tăiere mai mică şi mai puţină musculatură, dar totodată şi cu eliminarea problemelor de fătare constatate anterior (Henwood és Carruthers, 1986).
Din 1970 au pornit în Franţa acţiunile care vizau fătarea uşoară, print-o selecţie sistematică. Crescătorii francezi şi-au propus ca scop minimalizarea problemelor de fătare, dar cu păstrarea siluetei şi a musculaturii. Pentru a atinge acest scop, s-au folosit de un program de selecţie. care - cu mici modificări - est folosit şi în zilele noastre.
Programul de selecţie a asociaţiei crescătorilor francezi (UCATRC, Charolais Optimal, după care Genes Diffusion) prevede, ca după aspect şi spor în greutate, din 1200 de tauri tineri, 90 intră în controlul de performanţe proprii (STV). Dintre aceştia - considerând aspectul fizic şi a sporului în greutate doar 30 de exemplare participă la recoltarea spermei. Din cei 30 de tauri sunt selecţionaţi doar aceia, care au contribuit la fătarea fără probleme a viţeilor. Conform evaluării IBOVAL anual doar 2-3 tauri ajung în circuitul public de procreaţie (Tőzsér, 2003).
Schimbări în viziunea franceză de creştere în ultimii 10 ani
În timp ce în anii '70 programul de selecţie care viza fătarea uşoară a fost mai mult tolerată şi privită marginal din punctul de vedere al HBC din Franţa, conducătorii de mai târziu a asociaţiei, în principal Albert Merlet şi Michel Baudot au avansat la nivel oficial programul. Ei mențin un program naţional, care are ca obiectiv principal de selecţie fătarea uşoară. Cu viţeii născuți de la asemenea părinţi, de câţiva ani (începând din 2009) se organizează examene de performanţe (KSTV) la sediul actual al HBC (Agropole du Marault). În această linie de tauri au apărut şi taurii genetic fără coarne , deşi majoritatea poartă coarne. Iniţiatorii introducerii în Frnţa a liniei genetic fără coarne au fost Charolais Optimal şi UCATRC, care, la vremea lor, au fost izvorul multor controverse, întru-cât conducătorii oficiali a făcut tot posibilul pt. a împiedica iniţiativa. Paladin a fost primul taur genetic fără coarne, care a fost accesibil şi în crescătoriile publice, în 2005. În cadrul
crescătorilor este din ce în ce mai acceptată varianta genetic fără coarne, dar şi cea cu capul mai îngust, scheletul mai suplu şi cu musculatura mai moderată. Au apărut cei mai buni crescători maghiari şi suedezi. Aspectul fenotipic al acestui tip este foarte apropiat de cel constatat la tipul ranch. Depun eforturi pt. înregistrarea variantei fără coarne, dar asta nu s-a generalizat încă. În orice caz - diferenţa dintre varianta cu scheletul masiv şi foarte musculos (pe care îl preferă mulţi crescători) şi între varianta nouă - este mult mai mare, de cât a fost acum 20 de ani. Viitorul va da răspunsul, care dintre variante va fi mai agreată în Franţa.
Tipurile rasei Charolais
Rasele trec printr-o schimbare continuă în timp şi spaţiu. Există o competiţie continuă între rase şi crescătorii acestora. Acei crescători vor fi de succes, a căror armonizare între genotipuri şi mediu este mai adecvat. Crescătorii trebuie să găsească cel mai potrivit genotip, respectiv cel mai potrivit tip în cadrul unei rase pe care trebuie să execute un "reglaj fin" al proprietăţilor. Ca urmare al acestui proces (img.5. Taur de prăsilă Charolais francez) şi varianta intermediară mai suplă, numită şi uşor-fătătoare(img. 6). În fond, putem enumera în rândul raselor franceze şi cele crescute în Marea Britanie, Germania, Belgia, Luxemburg, Spania, dar şi cele din Africa de Sud.
Aşa zisele tipuri "ranch" sunt de obicei fără coarne. În multe cazuri acest lucru este foarte avantajos, mai ales în timpul furaj0rii de iarnă, când fără nici o intervenţie (îndepărtarea coarnelor) se poate evita dauna provocată de rupturile de abdomen, sau de actele de agresivitate. Există diferitele variante din SUA(img.7 Taur ranch de prăsilă din SUA), Canada, Australia (img. 8. vacă donoare de embrioni tip Ranch ), în Brazilia, Suedia (img. 9.vacă tip ranch din Suedia) etc. În cadrul acestui studiu nu ne-am propus analiza individuală a fiecărui tip, mai ales că există deja lucrări pe această temă, ca ex. (Domokos, 2012/b).
Evaluarea tipurilor maghiare
Printre tipurile maghiare nu există nici unul, sau vreo variantă a acestora, care în mod preponderent să fie consecinţa condiţiilor climatice sau de precipitaţii locale. Asta înseamnă, că crescătorii tipurilor franceze (img. 10. ) şi ranch (img. 11.) îşi găsesc şi ei piaţa adecvată pt. animalele lor. DupăDomokos (2012/a) tipul ranch are greutate mai mică la naştere (p <0,05). Viţeii sugari sunt mai rezistenţi la condiţiile extensive (apare interacţiunea de mediu de genotip, p <0,05). Şi sunt competitivi şi în condiţiile de îngrăşare în (îngrăşătorii) (p <0,05). Evoluţia greutăţii de separare a viţeilor, arată conform tipului de coarne rezultate mai bune în cazul tipurilor ranch, fără coarne. În condiţii mai bune, tipurile franceze sunt mai eficiente. Din cele de mai sus rezultă, că, cea mai bună alegere este cea care se potriveşte cel mai bine condiţiilor noastre concrete!
Pe baza examenului de rasă STV şi a evaluării sporului în greutate şi al aspectului, se ia decizia asupra aptitudinii taurului mânzat. Examinările au demonstrat, că tipul ranch nu numai că are spetele mai îngust, musculatura mai slabă şi scheletul mai fragil (p <0,01), dar are şi şoldul şi crupa mai înguste (p <0,001). Experienţa a arătat, că sporul bun în greutate nu neapărat este egal cu musculatura de calitate, pe care o preferăm - pentru care şi industria de prelucrare plăteşte cel mai bine (Domokos, 2012/a). Totodată trebuie să menţionăm că gospodarii maghiari îşi valorifică vitele pt. export în stare vie. Astfel nu există evaluare individuală, ca atare nu există diferenţiere între animalele diferitor tipuri, ca atare nu există nici diferenţiere de preţ, ceea ce este dezavantajos pt. direcţia de selecţie.
CONCLUZII
1. Lipsa genetică a coarnelor nu se moşteneşte împreună cu musculatura mai slabă! Există tauri de prăsilă genetic fără coarne cu musculatura foarte puternică, cum a fost Abaúji Ramadám Noha şi Lajosmizsei Golf Csávoly(img. 12. ) Tot aşa există exemplare cu coarne, dar cu musculatura mai slabă. Se pot întâlni exemplare genetic fără coarne cu musculatura puternică, precum şi exemplare cu coarne cu musculatura mai slabă. Tipul ranch nu este egal cu lipsa coarnelor, deşi majoritatea este fără coarne. Pentru aceste animale de prăsilă a avut loc doar selecţia comună. Şi exemplarele cu coarne pot fi de tipul ranch, decisivă fiind originea.
2. În condiţii diferite, tipurile diferite oferă cele mai bune rezultate. Înainte de alegerea tipului, crescătorii trebuie să analizeze profund condiţiile proprii (calitatea solului, precipitaţiile, durata perioadei secetoase, cantitate şi calitatea furajului de vară şi iarnă, posibilităţile de păşunat, dimensiunea segmentelor, condiţiile de piaţă, relieful - precum şi personalul calificat, medici veterinari).
3. Punctele de vedere al crescătorilor şi al prelucrătorilor sunt diferite în unele cazuri. Trebuie găsit consensul între diferitele puncte de vedere, ca de exemplu: durată de viaţă utilă lungă, capacitatea de păşunat, reproductibilitatea, manevrabilitatea, viabilitatea, sporul natural, fătarea uşoară, randamentul utilizării furajului, frăgezia cărnii, căutarea pe piaţă, cerinţele abatoarelor (musculatura).
4. În condiţii de creştere mai slabă, pt. crescători este mai eficient tipul ranch, mai puţin musculos, dar cu viţei de greutate mai mare şi mai prolific. Tot aşa, este mai probabilă lipsa problemelor la fătare, cu care se pot economisi cheltuielile de medic veterinar (asistenţa la fătare, îndepărtarea coarnelor).
5. În mediu intensiv, pe segmente de păşuni mai reduse este mai uşoară manevrarea şi urmărirea animalelor. Acolo unde păşunile sunt mai de calitate şi unde se poate asigura furaj suplimentar - cu pretenţia la fătarea uşoară - pot fi mai eficiente tipurile franceze mai solide, dar nu extrem de musculoase.
6. Trebuie ţinut cont, că şi aşa-zisele tipuri franceze prezintă diferenţe însemnate între ele. În ultimii 10 ani este din ce în ce mai răspândit tipul cu scheletul mai fragil şi musculatura mai sumară (img.6) şi nu rareori fără coarne şi cu fătare uşoară, în timp ce s-a păstrat varianta show a rasei charolais. Există crescătorii pe linia Charolais Optimal, UCATRC din a cărei provenienţă taurii folosiţi la reproducţie oferă urmaşi cu aspect fizic eficient pe piaţă, precum, fătare uşoară şi spor natural corespunzător. Totodată, au fost cazuri în trecutul apropiat , când cu pedigreu francez (sau fără) s-au moştenit proprietăţi de fătare mai slabe, de cât aşteptările.
7. Trebuie evitate animalele de prăsilă de origină necunoscută (mai ales fără pedigreu), deoarece nu dispunem de nici un fel de informaţii privitor la valoare de reproducţie.